Gli Amici della Ferrari 113

Zomer 2011

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 90 pages

Instrumentarium van de Ferrari 250 GT PF Cabriolet series II, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 Un Experienza Particolare

Ruim tien jaar geleden kwam ik terug naar Nederland en als fervent Ferrari fan(aat) zag ik al snel dat er een Ferrari Club Nederland bestond. Maar ik had geen Ferrari, dus kun je dan wel lid worden? Dat kon gelukkig en ik werd begunstiger. Om een lang verhaal kort te maken: ik werd helper bij Ascari en bijna drie jaar geleden Ascari-bestuurslid.

Joop Joldersma
6 Palm Beach Cavallino Classic XX

Palm Beach Cavallino Classic behoort zonder twijfel tot de mooiste Ferrari-evenementen ter wereld. De afgelopen jaren hebben we in de voorjaarseditie van de Gli Amici della Ferrari boeiende verslagen kunnen lezen van FCN-leden die dit evenement hebben bezocht. Het is dan ook een echte aanrader!

Maartien Kooijmans   Gert Kersten, Willem Kroon, Ad Pijnenburg
Special
10 Ferrari World, een bezoek waard?

Ferrari bouwt al decennia lang adembenemende auto's. De laatste vijftien jaar 'doet' Ferrari ook in merchandising en met succes. Wereldwijd zijn er Ferrari-shops geopend en inmiddels verdient Ferrari meer aan merchandising dan aan de productie van haar sportwagens. Sinds oktober vorig jaar is er een nieuwe loot aan het Ferrari-imperium toegevoegd: gezinsamusement. Logisch zou het zijn geweest om een megalomaan pretpark in Italië te bouwen, ergens in de buurt van Maranello. Maar nee, een groep investeerders koos voor Abu Dhabi en Ferrari Italië werkte zeer welwillend mee.

Roger Lomme   Roger Lomme
Special
14 Enzo Ferrari versus Henry Ford
Più della Ferrari

Zaterdag 26 februari 2011, de vierde Più della Ferrari. In hotel Oud-Londen in Zeist zijn opnieuw zo'n vijftig Ferraristi bijeen. Ditmaal om te luisteren naar het verhaal van Mark Koense, hoofdredacteur van RTL GP.

Wim en Arida Verweij   Mark Koense, Arida Verweij
Evenementen
16 Rijvaardigheidsdag op 'heilige grond'

De elfde editie van de rijvaardigheidsdag had iets speciaals. En dat was niet in de laatste plaats doordat het mijn eerste evenement was om te organiseren binnen de Evenementencommissie, maar ook zeker doordat het de tiende rijvaardigheidsdag was op Circuit Park Zandvoort in samenwerking met de Rensport School Zandvoort. Ook dit jaar kwam deze dag mede door sponsoring van Kroymans tot stand. Eenmaal vreemd gegaan op het TT circuit van Assen maar Zandvoort heeft toch altijd iets bijzonders, zeg maar 'heilige grond'.

Jaap Mudde   Roger Lomme, Phan Vu Nguyen
Evenementen
20 De meeste dromen zijn bedrog?

'De meeste dromen zijn bedrog'. Dit titelnummer van een bekende Nederlandse zanger is maar al te vaak waar. Dezelfde zanger heeft nog een titelnummer: 'De Waarheid'. Zelfs als je je erop instelt blijkt het bedrog soms nog groter dan verwacht. Zo droom ik al jaren van een Ferrari Challenge Stradale, met in mijn achterhoofd 'het zal door mij wel zo geïdealiseerd zijn, dat de waarheid wel eens hard aan zou kunnen komen'.

Roger Lomme   Bart Willemstein
Passione
24 Ferrari 156F1: Enzo's meesterzet

Vele boeken zijn erover volgeschreven, ontelbare artikelen zijn erover verschenen en ook in ons clubmagazine komt deze bijzondere racewagen regelmatig aan bod: de Ferrari 156F1, beter bekend als de 'Sharknose'. In dit artikel naast een bescheiden terugblik op de techniek en de resultaten van deze bijzondere auto, vooral een kijkje achter de schermen, gevoed door de vraag: hoe kon Ferrari in 1961 met deze auto zo superieur zijn, om vervolgens een jaar later met dezelfde auto slechts een figurantenrol te spelen?

Clem Berghuis   Archief Clem Berghuis, Isak 'Kazi' Hjelte
Ferrari Geschiedenis
30 Behind the scenes: Tour de Eifel

'Ik zou zo graag eens met de Ferrari-club naar de Eifel willen'. Het was Stephan Tot die drie jaar geleden in de evenementencommissie zijn wens naar voren bracht. De kalender voor 2009 was al vol in 2010 was er eigenlijk ook geen goede mogelijkheid. Toen Ben van Leliveld met zijn racehart bij de commissie kwam, had hij het toevalligerwijs ook al eens een keer over een bezoek aan de beroemde Nordschleife gehad. Het evenement zou dus in april 2011 heel mooi op de kalender kunnen prijken.

Erwin Sakkee   Kjell Linthout
Evenementen
38 Detailen deel II

In het eerste deel van dit artikel hebben we uitgelegd hoe het kan dat zelfs splinternieuwe auto's lakdefecten kunnen hebben en ook hoe een laklaag is opgebouwd en welke lakdefecten door onszelf gecreëerd worden. Echter, we hebben niet altijd zelf schuld en er spelen ook andere factoren een rol. En hoe kan het trouwens dat een laklaag na een poetsbeurt soms slechter uitkomt dan voor de poetsbeurt? Items die we in dit deel gaan bespreken.

Bart Philippens   Bart Philippens
Techniek
44 Antonio Loi
Of we koffie met een stuk vlaai willen?

Voor een nieuwe aflevering van 'De garage van ...' had ik een paar namen op mijn lijstje staan. Intussen was onze hoofdredacteur Roger Lomme benaderd om een bezoek te brengen aan de garage van Antonio Loi. Na het vernemen van de lijst met auto's die in de garage van Antonio staan, konden Roger en ondergetekende haast niet langer wachten om naar het Limburgse af te reizen net over de grens met Nederland.

Gert Kersten   Gert Kersten, Roger Lomme
De Garage van ...
50 Dromen van Ferrari

Gaat de passie soms zover, dat hij zelfs je nachten beheerst? Het heeft er alle schijn van ...

Wouter Bekker   Roger Lomme
Passione
54 Tour Auto Optic 2000

Grote FCN namen als Nico Koel, Bart Rosman en Hans Hugenholtz maakten ooit furore in de revival van de Tour de France de l'Automobile. Onder druk van de wielerorganisatie Société du Tour de France werd de titel al eerder gewijzigd in 'Tour Auto'. De laatste paar jaar is het evenement, onder 'druk' van de hoofdsponsor bekend als de Tour Auto Optic 2000. Deze verwarring ten spijt mocht dit revival evenement dit jaar haar 20e en wederom succesvolle editie vieren. Weer is het de professionele organisatie van Patrick Peter gelukt een voortreffelijk evenement neer te zetten naar het inmiddels ruimschoots beproefde concept; gedurende vijf dagen worden circuits, tijdproeven of een heuvelklim aangedaan terwijl een karavaan van ruim 200 deelnemers elke avond in een andere stad haar bivak opslaat.

Edwin van Nes   Edwin van Nes
Evenementen
58 Remmen

Voor deze editie van ons mooie clubblad hebben we niemand minder dan Kees van Stokkum bereid gevonden een brijdrage te leveren aan onze technische rubriek. Deze keer zetten we de remmen van onze raspaarden in de spotlights. Remmen zijn cruciaal als het gaat om veiligheid maar zeker ook met betrekking tot rondetijden op circuits. Remmen en remsystemen hebben een enorme innovatie doorgemaakt in de lange geschiedenis van de automobielindustrie. We zullen ons in dit artikel beperken tot remmen toegepast op productiewagens.

Eric Meijer   Eric Meijer, Kees van Stokkum
Techniek
64 De recreation van de Ferrari 156F1 V65° 'Sharknose'

Ging in het vorige nummer van GAdF de aandacht naar de recreation van de Ferrari 250 TR/61, dit keer wordt u deelgenoot van de recreation van een tijdgenoot: de Ferrari 156 F1 V65°, ook wel Sharknose geheten. Toch is dit exemplaar, gezien het grote aantal originele onderdelen, in mijn ogen veel meer dan een recreation.

Roger Lomme   Jan Biekens, Bob Santifort
Special
70 Hoe lang duurt een jongensdroom?

Onderstaand artikel kregen wij aangeleverd door Steven Sandberg, één van de oprichters van de Ferrari Club Nederland. Met een club die meer dan 25 jaar bestaat en met clubleden van het eerste uur nog in onze gelederen, is het niet zo verwonderlijk dat niet alleen de Ferrari's 25 jaar ouder zijn geworden, maar ook hun stalmeesters. Steven weet dit treffend en helaas ook met de nodige realiteitszin onder woorden te brengen.

Steven Sandberg   Roger Lomme, Steven Sandberg
Passione
72 Più della Ferrari per Ascari
Puzzelstukjes

De uitnodiging voor Più della Ferrari per Ascari lag op de mat. In gedachte had ik nog de geweldige lezing van Kees van Stokkum, waar hij ons enorm boeide met een verhaal over Ferrari en marketing. Dit kreeg een vervolg. Wederom in Hotel Breukelen waar de genodigden hartelijk werden ontvangen door het team van Ascari. Onderwerp van de lezing: de Ferrari 575 GTC; Winnaar verliezer, door Mark Koense.

Vincent van Domburg   Marcel vaan Haasteren, Edwin van Nes
Evenementen
76 Rossa-Bianco-Azzuro

De aanwezigen van de ALV afgelopen januari kan het niet zijn ontgaan. De Ferrari Rossa is in Nederland. Algemeen wordt dit prototype gezien als de opvolger van de Mythos, die in het voorgaande nummer centraal stond. Een uitgelezen moment dus om de unieke wagen in deze aflevering van una pezzi unici in het zonlicht te zetten.

Niels Schouten   Hugo Garritsen, Niels Schouten
One Off's
82 Jos de Kleer

Er zullen weinig clubleden zijn die Jos de Kleer niet kennen. Al decennia langs is hij het 'gezicht' van Kroymans Ferrari en menig clublid zal zijn Ferrari bij Jos gekocht hebben. Dit jaar is het exact 40 jaar geleden dat hij bij Kroymans begon. Reden genoeg om hem eens op te zoeken in het Hilversumse Ferrari-pand.

Roger Lomme   Archief Jos de Kleer, Roger Lomme
Special
89 Frans ten Hagen
1928 - 2011

'Ik leerde Frans kennen in het begin van de jaren "80. Er bestond toen nog geen FCN. Zo af en toe werden er evenementen georganiseerd door gepassioneerden van Ferrari. Als ik mij niet vergis, ontmoette ik Frans voor het eerst tijdens een door Hans Hugenholtz Sr. georganiseerd evenement op het vliegveld HIlversum. Een geanimeerd gesprek opstond en de passie was enorm', aldus Nico Koel

Nico Koel   Archief Redactie
In Memoriam