Gli Amici della Ferrari 112

Lente 2011

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 98 pages

Instrumentarium van de Ferrari 166 Inter, door Kjell Linthout Kjell Linthout

Table of Contents

4 Beste Ferraristi,

Ondertussen is er een nieuw jaar begonnen en staan er weer veel rij-evenementen op stapel. Allereerst de gebruikelijk Rijvaardigheids-training op Zandvoort, gevolgd door een weekendtrip naar de Eifel met een opwindende bezoek aan de Nordschleife van de Nürburgring. Voer voor de liefhebbers.

Willem Meinders
6 ALV in Rossa

Eind 2010 viel er weer een dikke envelop van de Ferrari Club Nederland op de deurmat. De uitnodiging voor de Algemene Leden Vergadering van zondag 23 januari 2011 vergezeld van de notulen van de vorige vergadering en de agenda. De opwinding was groot: de ALV zou plaatsvinden bij Forza Service in Oss en ik had al vernomen dat men ter plekke flink zou uitpakken.

Wouter Bekker   Kjell Linthout, Roger Lomme, Robert van Gemeren
Evenementen
12 Jacques Swaters

30.10.1926 - 10.12.2010 Op 10 december 2010 overleed Jacques Swaters, coureur, Ferrari-importeur, renstalhouder en vriend. Door velen beschouwd als de laatste van 'De grote drie', samen met Charles Pozzi (Parijs) en Luigi Chinetti, Ferrari-importeurs en renstalhouders van het eerste uur. Na Luigi Chinetti in de Verenigde Staten was Jacques Swaters de tweede oudste Ferrari-importeur ter wereld.

Paul F. Schouwenburg   Christian Philippsen, Paul F. Schouwenburg, Collection Swaters
In memoriam
20 Ascari op Stal Meeting

Wanneer de voorzitter van Ascari je vraagt een verslag te schrijven over de meeting van 2010, dan kun je geen 'nee' zeggen. Want zeg nou eerlijk, je verslag komt wel in ons clubblad Gli Amici della Ferrari van de Ferrari Club Nederland te staan.

Ton van Lint   Roger Lomme
Evenementen
24 Ferrari-club website

De uitvinding die het wereldbeeld wellicht het meest heeft veranderd, is het internet. Waren er voorheen al enkele privénetwerken binnen organisaties, begin jaren negentig werden deze netwerken aan elkaar gekoppeld en ontstond het internet. Werelden kwamen dichter bij elkaar te liggen en met de komst van de nieuwe applicatie World Wide Web nam het internetgebruik exponentieel toe in het laatste decennium van de twintigste eeuw.

Niels Schouten   Niels Schouten
Achter de schermen
28 Detailen - deel 1

De term auto poetsen klinkt ons allemaal bekend in de oren, net als zeemvel, spons en kleurwax. Tegenwoordig wordt er echter ook wel gesproken over het zogenaamde detailen (die-telen) van een auto. Uw auto wordt daarbij gereinigd met klei en beschermd met een peperdure wax. Dat klinkt allemaal erg vaag. Wat is detailen nou precies en maakt het echt een verschil.

Bart Philippens   Bart Philippens
Techniek
34 Testa Rossa's zwanenzang

Ondanks de successen van de Ferrari 250 Testa Rossa in 1960, waaronder de overwinning in de 24 Uren van Le Mans, was het voor technisch directeur Carlo Chiti duidelijk. Deze auto kwam zoveel snelheid tekort dat een doorontwikkeling van de twaalfcilinder alleen niet voldoende was. De echte winst moest worden gezocht in een geheel vernieuwde carrosserie.

Clem Berghuis   Archief Clem Berghuis
Ferrari geschiedenis
38 Gedeelde vreugd is dubbele vreugd
Echte liefde

Midden jaren tachtig, ik was toen een jaar of vijftien, ging ik met mijn vader naar de AutoRai. Een dagje het nieuwste op het gebied van auto's aanschouwen, foto's maken en folder meenemen. Ik weet nog goed dat het bij de Ferrari-stand enorm druk was en dat ik het allemaal niet zo goed kon zien. Op een minder drukke show in Apeldoorn in die jaren kon ik voor het eerst van dichtbij een 308 GTS meemaken.

Dion Bosch   Dion Bosch
44 Più della Ferrari

Reikhalzend keek ik uit naar de derde editie van onze Ferrari praatavond op 20 november, de Più della Ferrari. Organisator Erwin Sakkee was samen met voorzitter Willem Meinders erin geslaagd om een bijzondere persoonlijkheid uit de Formule 1 als gastspreker uit te nodigen: Kees van der Grint. De man die in de succesjaren van Michael Schumacher names Bridgestone alles voor Ferrari regelde wat te maken had met het 'zwarte goud', oftewel de banden!.

Ben van Leliveld   Kees van der Grint, Kjell Linthout
Evenementen
50 Altri Tempi

Jaarlijks staat in de Gli Amici een terugblik op het clubbestaan van 25 jaar geleden. Waarom? Om, voor zover mogelijk, inzicht te geven in het reilen en zeilen van de Ferrari Club Nederland destijds. De tijden waren anders. Het clubgevoel misschoen ook wel maar bovenal krijgt het 'moderne' clublid op deze manier een beeld van de toenmalige activiteiten en belevenissen die nog altijd de basis vormen van de huidige club.

Roger Lomme   Archief
FCN 25 jaar geleden
54 Propaganda

De Tweede Wereldoorlog had een enorme schade en verarming in de meeste Europese landen tot gevolg. Niettegenstaande die situatie had Enzo Ferrari zijn droom niet opgegeven. Enzo ambieerde auto's te construeren onder de merknaam Ferrari en daarmee een rol te gaan spelen in de internationale autosport.

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Ferrari geschiedenis
60 In de stallen van...

Voor een nieuwe aflevering van 'De garage van...' had ik Louk Reintjens benaderd, die wel heel spontaan en positief reageerde. 'Dan kom je gezellig langs met je vrouw en dan...' Voor de vorige aflevering was ik nog naar Groningen afgereisd, deze keer ging de rit naar Limburg, naar Weert om precies te zijn. Gearriveerd bij een Brabants-Limburgse langgevelboerderij, met de deuren naar het woongedeelte en het stalgedeelte in de lange gevel ondergebracht, viel mijn aandacht op de grote schuifdeur. 'Daar zullen de auto's wel staan', dacht ik. We werden ontvangen door Louk en Trix, namen plaats in de werkkamer van Louk en ik stak meteen van wal.

Gert Kersten   Gert Kersten, Louk Reintjens
De garage van ...
64 Ferrari Mythos

De definitie van een one-off blijft altijd voer voor discussie. In de meest strikte zin betreft het een uniek exemplaar waar geen tweede van geproduceerd is. Deze omschrijving is daardoor heel breed te trekken. Natuurlijk is de Ton Pret Art Car uit het vorige nummer enig in zijn soort maar onder deze bijzondere laklaag is het 'gewoon' een 355 GTS waarvan er ruim tweeduizend zijn gebouwd. In de autowereld wordt de term one-off vooral gebruikt voor speciale concept- of showmodellen waarvan in de basis niet meer dan een enkel exemplaar bestaat. Officieel gezien valt de Ferrari Mythos zeker onder bovenstaande noemer, maar strikt genomen is dat misschien onterecht...

Niels Schouten   Hugo Garritsen, Niels Schouten, Archief
One-offs
70 Ferrari 250 TRI/61 recreation

Recreation, reproductie, replica, kopie, neppert. Allemaal benamingen voor auto's die soms een beetje, soms helemaal nagemaakt zijn. Met dit artikel begeef ik mij op glad ijs. De puristen zullen mij vanaf nu wellicht verguizen. Toch hoop ik een lans te breken voor de liefhebbers, purist of niet. Een nep-Rolex geeft doorgaans toch ook de goede tijd weer?

Roger Lomme   Magnus Ahlqvist, Roger Lomme
Specials
78 10 boeken die iedere Ferrarist zou moeten bezitten

Het benoemen van de tien boeken die iedere Ferrarist zou moeten bezitten is toch moeilijker dan ik dacht. Want wat zijn dan de criteria? Voor een antwoord op deze vraag toog ik naar Jean-Louis Bezemer.

Roger Lomme   Roger Lomme
Verzamelen
82 Ferrari Finale Mondiali 2010

Voor alweer de achttiende keer vond twee weken na de laatste Grand Prix Formule 1 de Ferrari Finali Mondiali plaatst, net als afgelopen jaar op Valencia's Ricardo Tormo circuit. Fans van over de hele wereld kregen nog één keer de kans om alle sportactiviteiten van Ferrari in actie te zien, met als hoogtepunt de demonstraties van de GT raceauto's en het Scuderia Ferrari Formula 1 team.

Michael Tange   Michael Tange
Evenementen
86 Distributieriem en timing

Het is 19 januari 2011 en we worden door Cor Kee bijzonder warm verwelkomd bij Kroymans Hilversum. Onder het genot van een paar bakken heerlijke cappuccino, hebben we ons samen met Cor voorgenomen een leuk en interessant artikel te schijven over en rond het distributiesysteem in onze Ferrari.

Eric Meijer, Cor Kee   Eric Meijer
Techniek
92 Kunststukjes in 1:43

In de vorige Gli Amici schreef ik wat stukjes over de historie en het vervaardigen van handgebouwde schaalmodellen. In het pre-computer tijdperk was de kwaliteit van de modellen afhankelijk van de talenten van de modelbouwer. Tegenwoordig is dit proces aanzienlijk veranderd en bestaat zelfs de mogelijkheid om op schaal een model te 'printen'. 3D printen is een techniek die sterk in opkomst is en het vervaardigen van modellen enorm gaat veranderen. Het perfecte model wordt straks een simpele muisklik, waarbij kennis van automatisering een grotere rol gaat spelen dan het vakmanschap en het talent van de ambachtsman.

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen
97 An ten Hagen

Begin februari bereikte onze club het trieste bericht dat Anneke 'An' ten Hagen-Sall op donderdag 3 februari op 84-jarige leeftijd plotseling is overleden. Onder grote belangstelling, onder meer van diverse leden van de Ferrari Club Nederland en het bestuur is een week later in Bilthoven, samen met Frans, afscheid genomen van An.

Clem Berghuis   Archief
In memoriam