Gli Amici della Ferrari 111

Winter 2010

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Roger Lomme
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 230 x 300 mm | 94 pages

Close-up van de achterlichten van de Ferrari 458 Italia, door Roger Lomme Roger Lomme

Table of Contents

4 Op de valreep...

2010 loopt op zijn eind. Een jaar met diverse aspecten. Allereerst was 2010 het jaar waarin u kennis maakte met de vernieuwde Gli Amici della Ferrari, Roger Lomme nam als hoofdredacteur het stokje over van Clem Berghuis, die vele jaren de redactionele scepter had gevoerd over ons clubmagazine. Roger kwam met een compleet nieuwe 'jas' voor onze Gli. Niet alleen een nieuwe uiterlijk, maar ook groter, dikker en met een nog grotere verscheidenheid aan onderwerpen. En nu ligt dan het vierde nummer van de nieuwe reeks voor u.

Willem Meinders
6 Circuit Papenburg

l'Uomo e il suo Cavallo; ofwel Man en Paard, daar gaat het om in het racen. En het ene paard is het andere niet en de piloten, die zijn allemaal hetzelfde. Zij beheersen hun paarden prima en als het niet zo gaat als men wil, dan licht dat aan dat paard. De afstelling, die sukkel die in de weg zat, banden, zwaar onderstuur of vermogen. Konden de Cavallo's maar praten ...

Oscar Brocades Zaalberg   Kjell Linthout
Evenementen
12 Concours d'Élégance Apeldoorn

Dit jaar prijkte het negende 'Concours d'Élégance Apeldoorn' als aanleun-evenement op de FCN-agenda, op 4 en 5 september op het terrein van Paleis 't Loo.

Roger Lomme   Roger Lomme, Bob Santifort
Evenementen
16 Ferrari's propaganda: werken aan een imago

'(...) Altogether, the Ferrari stable seems likely to provide very stern opposition to the official teams throughout the season.' (A Wonderful Racing Stable, uit Motor Sport, februari 1933)

Kees van Stokkum   Archief Kees van Stokkum
Geschiedenis
22 Is uw Ferrari klaar voor de winter?

In dit artikel vertel ik u wat er komt kijken bij het stallen van onze Ferrari, of meer specifiek, de jaarlijkse winterstalling. Bij een lange - meerjarige - stalling zijn andere zaken van belang en dat wordt wellicht in de toekomst een keer behandeld.

Eric Meijer, Alex Jansen   Eric Meijer
Techniek
26 Market Garden Remembrance Tour

Al een paar dagen volgde ik met meer dan normale belangstelling de weerberichten. Zaterdag 25 september van dit jaar stond de laatste tourrit van onze Ferrari Club op het programma en zoals altijd hoop je dan op mooi weer. Niet alleen omdat dit het welslagen vergroot maar ook en vooral omdat dan mijn vooraf met liefde gewassen en tip top in orde gebrachte paardjes het mooist blijven. Ik heb een hekel aan besmeurde spiegels en vuile auto's en heb altijd het gevoel dat deze dan ook minder fijn rijden ...

Louk Reintjens   Kjell Linthout
Evenementen
32 Echte Liefde
Il vero Amore

De titel doet vermoeden dat dit artikel niet in Gli Amici thuis hoort maar in de Viva of de Libelle. Ik kan u echter gerust stellen en u komt er snel achter waarom

Martin Houwing   Martin Houwing
40 Johannes Moehrlein

Bij de redactie kwam even geleden per e-mail het volgende verzoek binnen: 'Met veel genoegen lees ik steeds het clubblad GAdF met daarin als column "De garage van ...". Graag zou ik willen weten wat de randvoorwaarden zijn om een keer aan deze reportage mee te werken. In onze garage in Groningen staan onder andere een beeldschone Ferrari 360 F1, een Ferrari 412, een Bizzarrini 5300 GT Strada en een unieke Maserati OPAC Prototype. Zou u mij hierover willen informeren?'

Gert Kersten   Gert Kersten, Johannes Moehrlein
De Garage van ...
46 Reünie 1600 Miglia Attraverso La Scandinavia-reis

De organisatie van de 1600 Mille Miglia Attraverso La Scandinavia, Wil Tot, Michael den Iseger en Peter Pronk, hadden voor de deelnemers van deze reis nog een laatste evenement in petto: de reünie. Op 16 oktober ontvingen Wil en Michael de reisgenoten van afgelopen voorjaar voor een laatste keer. Slechts één clublid bleek niet in staat zijn agenda vrij te maken. Alle andere 21 equipes waren op deze druilerige en koude zaterdagmorgen naar het Zuid-Limburgse Houthem-St.Gerlach gekomen voor een hartelijk weerzien.

Roger Lomme   Roger Lomme
Evenementen
50 L'Excellence de Reims

Het rechte stuk tussen Thillois en Gueux ligt er prachtig bij. Nu met het wegnummer 'D27'. Fangio, Farina, Serafini, Ascari, Villoresi, Gonzales, deze kerels raasden met snelheden van ver boven de 300 km per uur begin jaren vijftig over dit lange stuk weg. Een historisch circuit waar vele 12-uurs races en grand prix werden uitgevochten. Nog altijd ademt het de sfeer van vervlogen tijden uit!

Roger Lomme   Willem Kroon, Roger Lomme
Evenementen
56 Pret met een Ferrari

Ergens in juni van dit jaar gaat bij mij thuis de telefoon. 'Spreek ik met de redacteur van de Gli Amici?', klinkt het aan de andere kant. 'Ja, daar spreekt u mee', antwoord ik. 'Eh ja, u spreekt met Frans Wauters. Ik ben al meer dan 10 jaar clublid, en ik heb mijn Ferrari laten schilderen.'

Roger Lomme   Roger Lomme, Hilleen Peters, Edgar Steenvoorde
Curiosa
63 Stoer en heel snel!
Doe een Wens

Dat was de wens van de 12-jarige Robin Bakker uit Delft die een hersentumor heeft. De Stichting Doe een Wens Nederland, die de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte wil vervullen, deed dit afgelopen zondag 26 september voor Robin.

Jolande Kwakernaak   Jolande Kwakernaak
64 Gran Premio Nuvolari

Wie kent Tazio Nuvolari niet, de legendarische Italiaanse autocoureur van vóór de tweede wereldoorlog, die veel voor de Scuderia Ferrari heeft gereden en gewonnen. Hij is misschien wel de grootste coureur aller tijden; hij hoort in ieder geval bij de allergrootsten. Nuvolari werd op 16 november 1892 in Mantova geboren en had als bijnaam 'De Vliegende Mantuaan'. Op 11 augustus 1953 overleed Nuvolari.

Joop Joldersma   Cor van den Boogaard, Joop Joldersma
Evenementen
66 Waar zit het 'm nou in?

De artikelen die ik voor de Gli Amici schrijf zijn ondergebracht in de rubriek Passione. Ik probeer mijn passie voor Ferrari te verklaren door per onderwerp te kijken waar het 'm nou in zit. Maar waar vindt die passie zelf nou zijn oorsprong? En hou uit hij zich? Want zoveel Italiaans automobiele warmbloedigheid was er nooit in mijn omgeving. Dus ging ik maar weer graven. Op zoek naar de fossielen van mijn bevlogenheid...

Wouter Bekker   Wouter Bekker, Hugo Garritsen
Passione
72 Ferrari 330 GTC Zagato

In de vorige editie van GAdF las u in deze rubriek het verhaal van de Daytona Shooting Break. Luigi Chinetti had Zagato voor deze opdracht overgeslagen na een minder succesvolle samenwerking bij het Cadillac NART project. Toch had de Amerikaanse importeur daarvoor al meerdere opdrachten aan het Italiaanse designhuis toevertrouwd. Ondanks dit vertrouwen werden er verder maar weinig Ferrari's door Zagato gebouwd. Van dit kleine aantal was vrijwel elke auto ontstaan uit een particulier initiatief. Dat is vrij eigenaardig, aangezien Enzo Ferrari's Scuderia in de jaren dertig al furore maakte met door Ugo Zagato ontworpen Alfa Romeo's.

Niels Schouten   Pieter Kamp, Niels Schouten
One-offs
78 Ferrari-dag op luchtmachtbasis Volkel groot succes

Voor de derde keer op rij vond op vliegbasis Volkel een Ferrari-dag plaats. Na nierpatiëntjes en kankerpatiëntjes waren dit jaar hartpatiëntjes aan de beurt. Ze konden letterlijk hun hart ophalen bij zoveel spektakel.

Roger Lomme   Rob Gubbels, Phan Vu Nuygen
Evenementen
82 Het levenswerk van Lampredi en Bizzarrini

Op het gebied van autobladen tellen we tegenwoordig internationaal enkele honderden titels. Er zijn duizenden autoboeken, het clubleven tiert welig en ook tentoonstellingen zijn er bij de vleet. Wat kun je dan nog verzinnen om en aantrekkelijk thema rondom automobielen naar voren te brengen? Je kunt altijd als uitgangspunt lokale helden belichten, zo dachten enkele mensen uit Toscane een tijd geleden. Ze voegden de daad bij het woord, staken de culturele en autohistorische koppen bij elkaar en kwamen in de zomermaanden van 2010 tevoorschijn met een tentoonstelling die geheel gewijd was aan het automobiele levenswerk van Aurelio Lampredi en Giotto Bizzarrini.

Kees van Stokkum   Kees van Stokkum
Evenementen
86 Goodwood Revival 2010

Het is ooit begonnen met RAF Westhampnett. Het was een grasveld op het landgoed van Frederick Gordon-Lennox, de 9e Duke of Richmond, dat fungeerde als een satelliet-luchtbasis voor Spitfire en Hurricane squadrons gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Onno ten Brinke   Onno ten Brinke
Evenementen
90 Speelgoed voor 'grote mensen'

Verzamelen is een wonderlijk fenomeen. Volgens de Dikke Van Dale betekent het: sparen, bijeenbrengen: postzegels ...

Hans Koomen   Hans Koomen
Verzamelen