Gli Amici della Ferrari 24

No. 24, winter 1989

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Steven Sandberg & Hans Schön
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 32 pages

Table of Contents

1 Genieter...
voorwoord

Met een weken, nee reeds maandenlang aanhoudend grijs wolkendek boven een kale en mistroostige natuur is het moeilijk te bedenken dat de winterslaap van ons raspaarden er weer bijna opzit. Tenminste, als ik er vanuit ga, dat een groot deel van onze leden hun kostbare bezit op deze wijze tijdens barre omstandigheden koesteren in afwachting van betere tijden. Natuurlijk zijn er ook die geen moeite hebben om bij nacht en ontij hun edele ros in te zetten. Zij die zich maar dan ook geen moment van puur rijgenot willen ontzeggen.

Hans Schörn
2 Scuderia
Turbo

Elk Formule-1 seizoen levert een jaarboek op, en elk seizoen is een unicum met een eigen verhaal. Voor de Scuderia Ferrari was er echter nimmer een seizoen als 1988, zo'n seizoen komt ook nooit meer. De eerbiedwaardige renstal had dit jaar niets gewonnen op het moment dat diens oprichter kwam te overlijden. Op het moment dat de Scuderia Ferrari weer eens leed onder interne strubbelingen en op de baan leed onder een duidelijke overmacht van McLaren, hield de oprichter van 's werelds beroemdste renstal na een welhaast eindeloze reeks successen het leven voor gezien...

Tim de Jong   Marlboro Nederland
11 Club Ferrari Belgio heeft een clubblad!

Eindelijk heeft de sinds 1970 bestaande Club Ferrari Belgio haar club-orgaan. Kennelijk vonden onze zuiderburen dat het zonder blad niet meer kon en gezien de steeds professionelere cluborganen waarmee de zusterorganisaties in het buitenland voor de dag kwamen, konden zij niet langer achterblijven. Maar hun moeite is beloond en het eerste orgaan is in december verschenen.

12 Het verhaal van de 308 GT/M

Dit verhaal vertelt hoe een bepaalde Ferrari geconcipieerd, geboren, ontworpen en gebouwd werd. Het is niet zomaar een verhaal dat gebaseerd is op historisch onderzoek, zoals dat meestal het geval is wanneer het over speciale auto's gaat, maar een verhaal dat voortvloeit uit de persoonlijke herinneringen van de schrijver. In de jaren '70 en '80 bezocht hij regelmatig Ferrari's Technische Dienst in Modena en bemiddelde hij bij de aankoop van de Ferrari 308 GT/M *003*.

Kees van Stokkum
16 Vente aux encheres Ferrari de Collection
Groeten uit Monaco

Dimanche 9 October 1988

22 Ferrari 365 GTB/4 Daytona prototype
s/n 10287

In de jaren vijftig werden door Ferrari en door een vrij groot aantal carrossiers verschillende one-off auto's, al dan niet op verzoek van 'Clienti Speziali', gebouwd. Door de betrekkelijk kleine produktie-aantallen van die tijd, waren het dan ook de fabrieks-prototypes die, zolang ze verkoopbaar waren, toch relatief meehielpen in de omzet. In de jaren zestig stopte het bouwen van speciale modellen vrijwel geheel, met uitzondering van o.a. een paar Show-auto's van Pininfarina en Bertone, de privé-auto's voor mensen als Agnelli en de 'after-market' specialist van Chinetti.

Hans Hugenholtz
24 Invoerrechten, BVB en BTW
bij invoer van klassiekers

Met enige regelmaat bereiken de FEHAC bestuursleden vragen en opmerkingen over de verschuldigdheid van invoerrechten, BVB en BTW. En over onduidelijkheden over de berekeningswijze van een en ander. Reden voor het bestuur om de zaak door de Juridische Commissie (waarin o.a. de schrijver dezes zitting heeft) uit te laten zoeken en een bezoek te brengen aan de heer J.N. de Jong, verbonden aan de sectie 5 van het Douanekantoor te Rotterdam (Havengebied), die door de diverse douane-kantoren in den lande geraadpleegd wordt wanneer daar een klassieke auto ten invoer wordt aangeboden.

Mr. Michael Drolsbach
26 Logeer- / Race-weekend in Engeland

Op de jaarlijkse bijeenkomst in Engeland van de Jaguar Car Club op 3 en 4 september 1988 waren maar liefst 5 races in het programma opgenomen waaraan ook Ferrari's deelnamen. Een bewijs dat de steigerende paarden in hoog aanzien staan bij de 'LUI'-paarden.

Rob Grootveld
31 Notizie

Nieuwe Mondial F1'88 Nieuwe Tipo's - 412 GT = America Le Mans 348 John Barnard Out 408 F1 V12: zestig kleppen!