Gli Amici della Ferrari 22

Nr. 22, zomer 1988

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Steven Sandberg & Hans Schön
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 32 pages

Table of Contents

1 In memoriam Enzo Ferrari
1898 - 1988

Vandaag werd bekend gemaakt, dat Enzo Ferrari op vrijdag 12 augustus 1988 te Modena is overleden. Vanaf december vorig jaar was hij om gezondheidsredenen al niet meer in het openbaar verschenen, en de tussentijdse berichten werden steeds slechter. De laatste der groten in de geschiedenis van de automobiel-industrie en autosport, en in onze ogen zeker de belangrijkste man, is op 90-jarige leeftijd overleden, kort nadat het 40 jarig jubileum van zijn eigen fabriek op uitbundige wijze werd gevierd.

Hans Hugenholtz
Quo vadis?
voorwoord

Ferrari Benelux '88 ligt alweer een aantal weken achter ons en met gepast trots kunnen we stellen dat ons evenement geslaagd was. Wederom meer Ferrari's dan in het afgelopen jaar en weer een groter aantal bezoekers op de tribune en in de pits. Ook Veronica was van de partij met een televisieploeg die opnamen kwam maken voor de Heilige Koe.

Nico Koel
3 Racedebuut van Daytona Competizione 13463
Zolder 1988

De Club Ferrari Belgio heeft een nieuwe voorzitter: Jo Cannaerts. Onder zijn bezielende leiding lijkt het of de club een nieuwe koers gaat varen en het eerste bewijs daarvan is een evenement 'Zolder nieuwe stijl' geworden. In de aankondiging konden we het al lezen. Sponsors zorgden voor andere deelnameprijzen dan we van de Belgen gewend zijn. Geen overdadige poespas, maar een nuchtere zakelijk aanpak, waarbij de Ferrari-eigenaren niet langer als melkkoeien voor het spekken van de clubkas worden gezien.

Nico Koel
7 Christie's Monte Carlo Veiling
Automobile Alfa Romeo, Ferrari et Maserati

In mei verleden jaar vond tijdens de Grand Prix-week in Monaco een bijzondere veiling van Ferrari's, Bugatti's etc plaats. De verslagen van voorgaande veilingen in de vakpers deden mij besluiten er dit keer bij te zijn.

Herman Swarts
9 Mille Miglia 1988

Vier jaar geleden (Gli Amici nr. 6) schreef Paul Schouwenburg over de historische Mille Miglia, beleefd van achter het stuur van de 340 America. Van de kant van de weg doet Rens Biesma dat nu over de 1988 editie. Vier jaar verschil; deelnemer en toeschouwer, maar het enthousiasme is er niet minder om! MM 4 FUN, "Mille Miglia voor de lol", zo staat er op de nummerplaat van een Amerikaanse deelnemer heel toepasselijk te lezen. Het geeft kort samengevat precies de sfeer aan van dit machtige auto-evenement, dit jaar van 5 t/m 8 mei gehouden. Een rondtrekkend circus lijkt het, waarbij de plaats van de wilde beesten wordt ingenomen door de veelal even wilde automobielen.

Rens Biesma   Rens Biesma
12 Ferrari Benelux 1988

De redactie heeft dit jaar Cavallo Supremo (het bekende begunstigers kwartet) gevraagd het Zandvoort - Benelux verhaal te schrijven. Ze voelden zich met de opdracht vereerd en wij hopen dat u het resultaat van hun werk net zo aardig vindt als wij.

Cavallo Supremo
19 Ontstekingsproblemen op Zandvoort

Als je na een winter van veel en lang werken aan je troetelkind nét op tijd klaar bent voor dé meeting van het jaar, dan gaat er op het circuit extra veel door je heen. Niet alleen het feestgevoel van eindelijk die 300 paarden weer eens te laten loeien, maar ook: blijven de nieuwe benzineleidingen wel droog? Trilt de nieuwe bedrading niet los? Doet de gereviseerde servo het nog? En terwijl je dan het scheivlak voor je hebt, zie je ineens óók die onderdeeltjes waar je zo lang zwoegend mee bezig was, voor je opdoemen.

Steven Sandberg
25 The Kroymans Connection

De belofte was al gauw gedaan: het 'stukje' over de eerste Dino van Frits, de eerdere connecties met Kroymans en een Ferrari-relatie die in materiële zin geen stand hield. Leuke onderwerpen, maar wat hadden ze met elkaar te maken? Toch maar geprobeerd, en we gaan daarom ver terug in de tijd, naar 1921. Toen Frits er nog niet was en Enzo Ferrari als nog tamelijk onbekende coureur zelf aan races deelnam.

Wim Oude Weernink
29 Ferrari F90

Op 19 februari 1988 werd Enzo Ferrari 90 jaar. Dat is op zich een feit dat een oprechte Ferrarist niet ongemerkt aan zich voorbij laat gaan. In september 1987 besloot ik om ter ere van Enzo's verjaardag en ter ere van zi'n fabuleuze wagens, een model te ontwerpen.

Kees Huisman
31 Chroom, cadmium, messing en zink
technische tips

Ook wanneer u niet tot 'het laatste boutje' gaat restaureren, wordt het na verloop van jaren nodig om wat aan uw Ferrari te verfraaien of op te frissen. Vaak zien we over-gerestaureerde auto's, waarbij de Ferrari's nu mooier worden gemaakt dan toen ze destijds de fabriek verlieten. Purist als ik ben vind ik dat afschuwelijk en op een concours kost dat bovendien punten.

Steven Sandberg
Oude kentekens

Zoals beloofd op de Algemene Ledenvergadering van november 1987 heeft de FEHAC overleg gehad met de Rijksdienst voor het Wegverkeer over een aparte serie 'ouderwetse' kentekens voor geïmporteerde klassiekers. Deze regeling geldt, als aanvulling op de al bestaande regeling voor uitgifte van het oorspronkelijke kenteken, als ooit door diefstal of verlies van de kentekenpapieren dit nummer is vervangen (zie vorige FEHAC Activiteiten)

FEHAC