Gli Amici della Ferrari 21

Nr. 21, voorjaar 1988

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Steven Sandberg & Hans Schön
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 32 pages

Table of Contents

1 Clubblad-perikelen
voorwoord

Als het u, bij het lezen van een nieuw verschenen "Gli Amici", net zo vergaat als ondergetekende, dan zullen we het wel met elkaar eens zijn een bijzonder mooi clubblad te bezitten, zowel naar vorm als naar inhoud. Voor een relatief jonge en kleine vereniging een medium om met recht trots op te zijn.

Frans ten Hagen
3 Autrotron expositie
40 jaar Ferrari

Onder het motto "40 jaar Ferrari" werd door het Autotron te Rosmalen een unieke Ferrari-tentoonstelling georganiseerd. Zeker uniek voor Nederlandse begrippen, want nog nimmer is het gebeurd dat binnen onze landsgrenzen een Ferrari-collectie van een dergelijke kwaliteit, maar ook kwantiteit bijeen werd gebracht. Een collectie waar we ook internationaal trots op kunnen zijn.

6 Ferrari 250 LM

Elke echte Ferrari-fan zal zich de gedenkwaardige 20e juni 1965 herinneren, toen Jochen Rindt en Masten Gregory in een 250 LM van het North American Racing Team de 24 uur van Le Mans wonnen. Bijna anderhalf jaar na de introductie, en bij de tweede deelname in Le Mans, voerde de LM's van Ecurie Francorchamps, Maranello, NART, Filipinetti en de privé LM van Durnay de boventoon nadat de Ford GT40s het veld hadden geruimd, en de diverse P2's met remproblemen uit de race verdwenen.

Hans Hugenholtz
12
Uit het foto-archief van Jean-Louis Bezemer
Jean-Louis Bezemer
15 Bloesemrally '88
23 april 1988

De start van de Bloesem Rally vond, evenals vorig jaar, plaats op het marktplein van Beusichem, uiteraard weer afgevlagd door initiatiefnemer en organisator Toon van Beusekom... 35 prachtige Ferrari's hadden zich door hun trotse bezitters aangemaald. De bewoners van het dorp en de omgeving moeten wel erg van Ferrari's en van Toon houden, want een 75-tal bewoners hadden zich voor de rally ingezet, evenals de echtgenote en zoon van Toon van Beusekom.

Dicky Huese
21 De Thin Wall Special
Een vergeten stukje Engelse Ferrari-geschiedenis

Tony Vandervell herinneren we ons als de Engelsman die, met Vanwalls, in de laat-vijftiger jaren de eerste serieuze bedreiging werd voor de Italiaanse Grand-Prix hegemonie van Ferrari en Maserati. Tony Vandervell kennen we óók als de groot-industrieel van toen, met zijn beroemde patent dunnewand-lagers die ook al bij de 125 V-12 Ferrari-motor de oplossing vormden voor een probleem dat in '46-'47 uitzichtloos leek.

Steven Sandberg
25 Pininfarina en Ferrari
twee legendarische namen

Tot op de dag van vandaag onlosmakelijk met elkaar verbonden en een begrip voor stijl, smaakvolle vormgeving en razendsnelle auto's. Twee namen met een legendarische klank in de automobielgeschiedenis. We gaan daarom eerst terug naar het eind van de vorige eeuw (de volgende staat over 12 jaar al voor de deur!) als in het Italiaanse dorpje Cortanze d'Asti een zekere Battista wordt geboren.

Rens Biesma
28 F40 wel en wee

Veel is er al geschreven over de F40, heel veel. In ons clubblad is er, behalve de coverfoto van nr. 18, nog weinig aandacht aan geschonken. Ter voorkoming van duplicatie met auto-tijdschriften, geen opsomming van technische gegevens of ander oud nieuws. Wèl de actuele stand van zaken volgens doorgaans betrouwbare bronnen en wat detailfoto's genomen door Albert Lauw toe de auto op ons verzoek bij Kroymans de brug opging.

Hans Schörn
31 Remvloeistofreservoirs; oftewel de rempotjes
Technische Tips

Als tijdens het rijden er door het remsysteem vloeistof uit het "potje" wordt opgenomen, dan moet, via de dop, lucht in het potje kunnen instomen, daar er anders onderdruk in ontstaat.

Steven Sandberg