Gli Amici della Ferrari 16

Nr. 16, winter 1986

  • Language: Dutch Nederlands
  • Editor: Steven Sandberg & Hans Schön
  • Publisher: Ferrari Club Nederland
  • Publication: Softcover | 32 pages

Table of Contents

1 Bestuurswisseling
voorwoord

Zoals U allen reeds weet, heeft Jhr. S.W.H. Sandberg zijn bestuursfunctie neergelegd. Na 4 jaar deze functie te hebben vervuld, vond Steven het niet langer verantwoord om deze te continueren. Enerzijds doordat zijn eigen werkzaamheden veel van hem opeisen en anderzijds omdat de veelheid van werkzaamheden in de vereniging toeneemt, mede als gevolg van de sterke groei van het aantal leden en begunstigers.

Help!

Nogmaals een oproep aan alle leden en begunstigers om eens een artikeltje te schrijven of wat foto's te maken voor ons blad. Denk vooral niet dat wij op zoek zijn naar literaire hoogstandjes of prijswinnende plaatjes. Mag wel, hoeft niet!

Hans Schörn
2 Hans Schörn Bestuurslid

Als opvolger van Jhr. S.W.H. Sandberg werd op 7 februari 1987 J.A.W. Schörn tot lid van het bestuur gekozen. Hans kennen wij al vele jaren als een zeer enthousiast lid en hij is een van onze clubleden van het eerste uur.

3 Het Huwelijk tussen Lancia en Ferrari

Het is natuurlijk een uitermate delicate zaak, die Lancia Thema 8.32, alias Thema Ferrari. Een V-8 Ferrari motor, maar toch een beetje aangepast voor een ander, specifiek doel. Voorwielaandrijving in plaats van tractie op de achterwielen. En dan de naam Ferrari geassocieerd met Lancia. Praten we van een bastaard op is dit nu juist een uitzonderlijk automobielconcept als resultaat van een unieke technische samenwerking tussen twee grote merken?

Wim Oude Weernink
6 Rondje Ring

Donkerblauw (net als de beroemde Rob Walker SWB), perfect gerestaureerd, extra brede Borrani's en erg snel. Hoe kijk je tegen je eerste race met een echte Short Wheelbase Berlinetta aan? (vooral als hij van iemand anders is!)

Hans Hugenholtz Jr.
9 250/P-5 en P-6

Met ingang van dit nummer van 'Gli Amici della Ferrari' wil ik met een zekere regelmaat de lezers (opnieuw) kennis laten maken met die Ferrari', waarover elders weinig is gepubliceerd. Hierbij doel ik onder meer op de verschillende prototypen, de indrukwekkende Superamerica's & Superfast, de Can-Am monsters en diverse Competiziones. De eerste artikelen in deze serie zullen worden gewijd aan de Pininfarina Showcars, en dan met name die welke niet voor gebruik geschikt waren, pure studie-projecten derhalve. Dit ter onderscheid van de speciale en one-offs, welke Pininfarina op basis van bestaande Ferrari's ten behoeve van vooraanstaande klanten bouwede, en de pre-produktie prototypen.

Jean-Louis Bezemer
15 Van de wedergeboorte van het Ferrari-virus...
...tot de Ferrari-parade in Monza september 1986

Als jongen van 14 was ik een pure autogek. Met een vriend deed ik b.v. een spelletje dat leek op 'Wedden dat': aan het geluid van de motor moesten langskomende auto's op type worden geraden. Wijlen mijn vader vond dat hij dit enthousiasme best mocht ondersteunen. Hij deed dit door mijn eerste autoboek te kopen. Zijn keuze ('De Wereld van de Autosport' van Peter de Graaf) was zeer zeker niet bedoeld om mij warm te krijgen voor de autorensport. Indirect heeft dit boekje mij met de bekende Ferrari-virus besmet.

Eugène Vingerhoeds
19 'n Tegenvaller
Ferrari Grand Prix Seizoen 1986

'(...) The two Ferraris were by far the quickest on the straight, their qualifying engines putting out a prodigious amount of power (...)' Innes Ireland, Road & Track, oktober 1986 - reportage van de 72e Grand Prix de France op Paul Ricard, 6 juli 1986.

Kees van Stokkum
26 De FEHAC in de lift

Op 14 november jongstleden werd te Bunnik de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden van de FEHAC. De grote opkomst gaf al aan, dat de leden zeer benieuwd waren naar hetgeen het 'verse' bestuur sinds hun installatie verricht had.

Michael Drolsbach
27 Kroymans' Kerstparty

Na het succes van vorig jaar kon een vervolg bijna niet uitblijven en jawel hoor... op 8 december rolde een uitnodiging voor de Kerstparty 1986 bij Kroymans de bus in.

Hans Schörn
28 Uit het foto-archief van J.L. Bezemer

Ditmaal zomaar wat foto's uit het immense archief van Jean-Lous Bezemer van de Grote Prijs van Nederland van 1961. Voor Nederlandse Ferraristi was dit een Grand Prix die wij niet snel zullen vergeten. In 1961, toen de 1,5 liter formule zijn eerste jaar beleefde, was Ferrari dé absolute heerser.

30 Uitlijnen
Technische Tips

Waarschijnlijk het meest verwaarloosde aspect van Ferrari onderhoud is het uitlijnen van de wielophanging. Toch is dit één van de meeste bepalende factoren hoe Uw Ferrari 'voelt' tijdens het rijden. Kleine afwijkingen van een paar graden of millimeters leveren belangrijke afwijkingen in wegligging en weggedrag op.

Jim Ruff, Dyke Ridgley